четвртак, јануар 20

Ljubavni jadi mladog Beveca

Bevec je bio mlad. Više nije. Bevec je bio dovoljno mlad da ne bude star,ali opet i dovoljno star. Star koliko i njegov najbolji prijatelj Starina Novak. Starina Novak je imao devojku. Imao,nema je više. Melanija, devojka Starine Novaka je umrla mučkom smrću u saobraćajnoj nesreći. Patila je i danima umirala,da bi na kraju jednom i za svagda umrla. Starina Novak je onda ostao sam.

Melanija je bila jedna fina dama,iz buržoaske familije, uvek doterana,sređena i jednom rečju smerna devojka. Starina Novak je bio čista suprotnost njoj, sve ono što sama ona nije. Zato se ljubav i rasplamsala međ` njima. Oh kako su se samo voleli.

Starina Novak je naravno-patio. Ljubavne je on jade u alkoholu, tabletama i cigaretama utapao. Svakoga joj dana na grob odlazio i suze nad njenim mučki izgubljenim životom ronio... Sve dok mu jedna dana na pamet ne sinu ideja! On će sada mladoga Beveca,koji i nije toliko mlad,ali ni toliko star da ubije! Time bi se krug zatvorio. Iako sam po sebi krug nema početka,ali ni kraja, on je video da bi time stvar bila svršena.


Otide Starina Novak kod Beveca. Šamarom ga pozdravi,uz reči: “Druže Bevec,sa vama je danas svršeno”. Bevec se na to ni ne osvrnu. Starina Novak ga još jednim šamarom pozdravi da bi stavio do znanja Bevecu da je ovaj u prostoriji. Ovaj ga opet ni ne pogleda nego nastavi da noktima ljušti masnoću sa zida. A masnoća se prostirala još sa plafona. Bevec je samo još veći problem pravio dok je masnoću ljuštio,krvlju je tapete natapao. No,Starina Novaku nije na pamet padalo da to spominje Bevecu jer je ionako planirao da mu oduzme život.

Stavio je Starina Novak ruke oko prljavog grkljana mladog Beveca,koji više nije mlad. Oboje u momentu krenuše da menjaju boje na licima. Starina Novak od siline stezanja grkljana postade crven, a mladi Bevec, koji nije više ni star krene da biva plav. Bevec se nije bunio nad takvim činom koji se upravo nad njime izvršavao,samo je na momente krkljao. Krkljao je on,i po malo penice na usta izbacivao,bilo mu je samo žao što neće do kraja masnoću oguliti. Mali mačići oko njih su sve to samo posmatrali.

Na kraju Bevec,kome se starost više i ne zna izdahnu,a Starina Novak nastavi da ljušti noktima masnoću koja se zidova slivala.

3 коментара: